The Tutobies
About;
What's Happening?

Liyana Izzati. Fifteen. Seoul. I'm Kpoppers and maybe not forever. All tutorial is here. Multifandom.

Shout here;
Talk to much



Credit;
The Cretive!

© 2013 - Full Template by Arrien Amani and someone help me is Mayra and Inficon . Edit by Liyana Izzati.

Tutorial : Hover Link With Image .
Thursday, 20 December 2012 | 2 Comments
Tumblr_lnmivxzyhg1qc22bbo1_500_large

Assalamualaikum and Annyeong. Dah lama tak buat tuto. Saya busy. Hari itu saya baru habis edit blog saya. Hahaha. Sekarang saya dah puas hati dengan blog saya. Back to the title. Tuto ini di request oleh Jeanny dan Lee Za Ra. Dia tanya macam mana nak buat link hover macam saya. Okey jom saya ajar.

1. Dashboard > Template > Edit Html
2. Tekan Ctrl+f serentak dancari code a:link
3. Copy code dekat bawah ni.
a:link, a:visited {
font-family:Short Stack;
padding: 2px;
text-decoration:none ;
color:#CECEF6 ;cursor:pointer;
-webkit-transition:All 0.4s ease ;
-moz-transition:All 0.4s ease ;
-o-transition:All 0.4s ease ; 
cursor: url(http://3.bp.blogspot.com/-ByzZlBDQaiw/TnAuS5295mI/AAAAAAAACPQ/bAWIFLOMx1o/s1600/CURSO.png), progress;
}
 
a:hover {
color:#CECEF6 ;
background:url(Image URL);
background-position:50% 80%;
background-size:400px;
border-radius: 3px;
}
4. Korang ganti code dekat bawah link korang tu, dengan code atas ni .
5. Preview and save

Biru : Code Warna . Code warna, boleh dapatkan di  SINI.
Merah : Korang boleh carik lah gambar yang korang suka.

PASTFUTURE


Blogger zaa tyra said...

thanks akk :)

 
Blogger Lyana Izzaty said...

@zaa tyra: Yeol Welcome. :D

 

Post a Comment